Jack the Ripper

You will soon hear of me with my funny little games... En blogg om gåtan Jack the Ripper.

Elizabeth Stride - det tredje offret?

Kategori: Allmänt

Elizabeth Stride föddes som Elisabeth Gustafsdotter i Torslanda utanför Göteborg den 27 november 1843. I likhet med många andra som föddes på landsbygden vid denna tid så är informationen om hennes barndom och uppväxt mycket knapphändig. Det lilla vi vet är att hon började jobba som piga i Göteborg runt 1860 och att polismyndigheten registrerade henne som prostituerad i mars 1865. Under denna period behandlades hon också två gånger för en okänd könssjukdom och den 21 april 1865 födde hon ett dödfött barn.

1866 reste hon till London, förmodligen för att ge sitt liv en nystart och skaffa ett anständigare yrke. Efter några år (1869) gifte hon sig med skeppssnickaren John Thomas Stride (f. 1830) och de drev ett litet café i östra London under en tid. 1877 intogs Elizabeth Stride hursomhelst på Poplar Workhouse, vilket förmodligen betyder att hon och John hade gått skilda vägar vid denna tid. Tydligen så återupptog de sin relation någon gång under 1881, men separerade sedan för gott i slutet av samma år.

Som om det inte vore nog med alla vaga detaljer ur hennes liv och leverne så var "Long Liz" dessutom känd för att ljuga, så pass att det tycks ha gränsat till mytomani. Hon berättade bland annat för folk att hennes make och två av hennes nio barn hade omkommit i Princess Alice-katastrofen 1878 och att hennes stamning härrörde från att någon, oavsiktligt, hade sparkat henne över munnen medan de simmade från det sjunkande skeppet. I själva verket så hade de inga barn och John Stride dog i tuberkulos 1884. Så varför alla dessa lögner? Tja, det kanske inte är så märkligt som man först kan tycka. De var ett medel för att nå ett väl utstuderat ändamål, ett sätt att ingjuta empati hos potentiella välgörare som till exempel Svenska Kyrkan i London eller föreståndarna för olika härbärgen runt om i East End. Jag betvivlar dock att någon svalde hennes lögner i någon större utsträckning.

Smeknamnet "Long Liz" är ganska intressant med tanke på att hon bara mätte 158 cm, vilket inte var särskilt långt ens år 1888. Kanske fick hon det på grund av sitt efternamn, "Stride" betyder ju "långt steg" ursprungligen. Kanske var det på grund av hennes "tall tales" eller för att hon alltid var sen? Oavsett vilken anledningen till smeknamnet än kan ha varit så är den nog förpassad till den eviga glömskan.

Från 1885 och framåt befann sig Elizabeth till och från i ett förhållande med en hamnarbetare vid namn Michael Kidney. Det tycks ha varit ett ganska stormigt förhållande eftersom hon anmälde honom för misshandel i april 1887. Av någon anledning så dök hon emellertid inte upp i rätten och åtalet lades ner. När hon var osams med Kidney sökte hon sin tillflykt till härbärgena i Whitechapelområdet och tjänade sitt uppehälle genom att sy och städa och enligt alla vittnesmål: prostitution. Vid 01.00 eller däromkring, söndagen den 30 september 1888,  hittades hon död i Dutfield's Yard. Det makabra fyndet gjordes av Louis Diemschutz som arbetade som vaktmästare vid Worker's Club strax bredvid. När Diemschutz lyste med sin lampa över kroppen så såg han hur blodet fortfarande forsade ur hennes sönderskurna hals.

Dessa är de fakta vi har att förhålla oss till, låt oss nu istället spekulera och teoretisera en smula.

Den allmänna uppfattningen är att Jack the Ripper blev avbruten av Diemschutz plötsliga uppdykande på Dutfield's Yard och flydde hals över huvud, förmodligen i samband med att Diemschutz kilade in på Working Men's Educational Club för att försäkra sig om att det inte var sin egen, berusade, fru som han bokstavligen just hade snubblat över. Diemschutz trodde först att det var hon och förstod först inte alls att det var liket efter Stride, därför gick han in på klubben för att se efter om frun var där. För mig låter det hemskt underligt att han går in på klubben istället för att kolla vem det är som ligger där först, varför ser han inte efter bara? Den natt som kallas "The Double Event" är full av märkliga händelser och detta är bara en i en lång rad.

Det Modus Operandi som doktor Blackwell och doktor Phillips målar upp under utredningen verkar inte heller stämma. I alla de övriga Ripperfallen så ströps offren innan halsen skars av och kroppen stympades. I fallet med Stride så slår de ärade doktorerna fast att hennes huvud lutades bakåt med hjälp av hennes egen scarf och att halsen skars av ögonblickligen. Det rimmar väldigt illa med de observationer som gjordes vid de övriga obduktionerna och motsäger å det bestämdaste att detta var Jack the Rippers dåd.

Dessutom måste vi ta in mordet på Catherine Eddowes i beräkningarna, ett mord som sker på Mitre Square cirka en timme efter det på Stride. Avståndet mellan Dutfield's Yard och Mitre Square har jag inga problem med, man behöver verkligen inte stressa för att röra sig mellan de adresserna. Däremot så har jag enormt svårt att föreställa mig en frustrerad och avbruten seriemördare som snabbt samlar sig och beger sig till en ny plats, utan att någon ser vare sig honom eller de blodiga kläder han nu har på sig. När han väl kommer till den nya platsen så inväntar han att de poliser som patrullerar torget och dess omgivningar ska bege sig därifrån och inväntar sedan ett lämpligt offer (som dessutom visar sig vara prostituerad, tänk vilken tur!). Han dödar sitt offer och stympar kroppen på mindre än femton minuter och försvinner i skuggorna lagom till att poliserna återvänder till torget.

Nej, det låter fullkomligt absurt! Visst tog Jack the Ripper stora risker, men detta är ju bara löjligt. Uppenbarligen så ville han inte åka fast, även om han självfallet var medveten om möjligheten. Det är min övertygelse att han befann sig kring Mitre Square under ganska lång tid innan mordet på Eddowes, ingen har en sådan tur som han annars skulle ha behövt. Jack the Ripper gjorde sig skyldig till några av alla tiders mest ohyggliga mord, men han är inte skyldig till det på Elizabeth Stride, därom är jag fullt och fast övertygad.

Det hade varit mycket mer logiskt att peka ut Louis Diemschutz som mördare, att han i ilska och skam över sin ständigt berusade fru bestämde sig för att lära henne en mycket slutgiltig läxa. Ingenting tyder förstås på att så är fallet, men det är en betydligt mer logisk teori. Det finns en del vittnen som säger sig ha sett Stride med okända män, bland dessa vittnen återfinns Mrs Mortimer på Berner Street och och ungraren Israel Schwartz. En man vid namn James Brown vittnade också att han såg Stride tacka nej till någon form av förslag från "en kraftig man" på Fairclough Street. Israel Schwartz vittnade i polisförhör om en man som såg ut att vara ganska hårdhänt mot Stride och att som ropade "Lipski!" till ytterligare en man alldeles i närheten. Israel Lipski var en ökänd giftmördare som alla kände till vid den här tiden och vars namn ofta användes som en antisemitisk svordom, men varför ropade denne mystiske man ut hans namn? Konstigt nog så vittnade Schwartz aldrig i rätten, enligt vissa källor på grund av att han var ungrare och talade väldigt dålig engelska. Om detta stämmer så är det en skandal utan dess like, han är nyckelvittne i en mordrättegång och de kan inte ens bistå med en tolk? Kanske är det närmare till hands att tro att polisen inte ansåg honom trovärdig av en eller annan orsak (fördomar eller andra anledningar).

Till sist och sammanfattningsvis så tycker jag ändå att allt ovan pekar mot att Stride definitivt inte föll offer för Jack the Ripper. Hur gärna jag än skulle inkludera en landsmaninna i denna hemska historia så måste jag tyvärr förneka henne denna enda, tragiska, form av berömdhet.

För mer intressant läsning om Elizabeth Stride rekommenderar jag Birgitta Leufstadius bok Jack the Rippers tredje offer.

Fridens...

                                   Berner Street med den smala ingången till Dutfield's Yard markerad med gul pil

Kommentarer


Kommentera inlägget här: