Jack the Ripper

You will soon hear of me with my funny little games... En blogg om gåtan Jack the Ripper.

Brottsplatserna - Del 1: Martha Tabram

Kategori: Allmänt

Jag tycker nog att det har blivit dags att ta en närmare titt på själva platserna för morden, vilka i viss mån är lika viktiga för att förstå Jack the Rippers gärningar som dåden i sig. I denna genomgång kommer jag att inkludera George Yard Buildings, platsen för mordet på Martha Tabram, men däremot utesluta platsen för mordet på Mary Kelly. Det sistnämnda för att den skiljer sig så markant ifrån de andra, den var nämligen ganska ideal emedan de övriga är att betrakta som relativa högriskplatser. Längre fram kommer jag dock att ägna stort utrymme åt både Mary Kelly och den ovanligt vidriga syn som mötte utredarna på 13 Millers Court.

Så, med det sagt, låt oss börja.

Trots det faktum att inga bilder, teckningar eller ens ritningar av hur George Yard Buildings såg ut bakom fasaden har överlevt tidens tand så vet vi åtminstone att det användes som inackorderingshus vid tiden för mordet på Martha Tabram och att hennes livlösa kropp anträffades av hennes granne John Reeves. Han gjorde det makabra fyndet på avsatsen mellan första och andra våningen vid 04.50-tiden den 7 augusti 1888, hon hade knivhuggits inte mindre än 39 gånger i kropp och hals. Pressen vid den här tiden beskrev George Yard Buildings som en klassisk, viktoriansk slum där hyresgästerna "upplåter sina sängar över natten till förbipasserande" och tillade för säkerhets skull att "män går dit med kvinnor, som vore de deras fruar". Detta förnekades förstås bestämt av hyresvärden och emedan hans hållning stod helt i kontrast till pressens beskrivning så finner man nog sanningen någonstans mitt emellan dessa två ytterligheter. De boende i George Yard Buildings var i de flesta (om inte alla) fall "unfortunates" (olyckliga, i betydelsen prostituerade) eller "poor labouring class" så det är inte särskilt svårt att tänka sig att vissa av de boende använde de dåligt belysta trapphusen, där ljuset för övrigt släcktes helt klockan 23.00 om kvällen, för "sammanträffanden" i skydd av mörkret. En stor fördel med detta var att man kunde bedriva sina affärer inomhus och således helt oberoende av väder och vind, ett faktum som möjligen även den ständigt opportunistiske Jack the Ripper kände till?

I byggnaden fanns inte mindre än 48 inackorderingsrum som kunde nås via tre stycken balkongavsatser i betong på baksidan samt via det allmänna trapphus som kunde nås via en välvd ingång på framsidan. Som jag nyss nämnde så var det alltså i trappan, på avsatsen mellan första och andra våningen, som Martha Tabram mötte sitt öde.

Det behöver knappast påpekas att detta var en plats där folk kom och gick under dygnets alla timmar, vissa för att gå till jobbet och andra på väg hem efter att ha tillbringat hela natten på stadens gator på jakt efter några få ören. Ett mord begånget i ett trapphus brukar ofta vara ett mord i affekt eller utan särskilt uppsåt och i de allra flesta fall kan gärningsmannen ringas in relativt omgående. Det är verkligen ingen plats att rekommendera om man vill göra "karriär" som mördare. Tre personer avlade vittnesmål i de inledande förhören om Tabrams död: John Reeves i nummer 37 (som även påträffade kroppen), Elizabeth Mahoney i nummer 47 och Alfred Crow i nummer 35. Att det var ett ovanligt brutalt mord rådde det inget tvivel om, men att det skulle eskalera ytterligare kunde ingen föreställa sig, ens i sin vildaste fantasi.  

Så varför detta underliga val av brottsplats? Tja, vissa kriminologer och kriminalpsykologer är ganska övertygade om att Jack bodde i närheten, om inte i samma hus, och att detta således var ett logiskt val för det första dådet. Mitt i vad man brukar kalla mördarens "comfort zone". Även många geoprofilerare (som alltså använder de olika brottsplatserna som underlag för att räkna ut ungefär var mördaren bor) skriver under på denna teori och faktum är att geoprofilering har visat sig stämma ganska väl i många andra, liknande fall. Men, för att en helt pålitlig geoprofil ska kunna byggas så måste vi med säkerhet veta när och var seriemorden tog sin början och att gärningsmannen faktiskt var en och samma. I fallet med Jack the Ripper så är det som bekant så att inga av dessa kriterier kan uppfyllas på ett tillfredsställande sätt. Särskilt inte i fallet med mordet på Tabram.

Anledningen till att jag personligen tycker att George Yard Buildings är en så intressant plats är min starka övertygelse om att det var där allting började. Platsen där Jack the Rippers blodtörst, galenskap och mentala förfall först fick utlopp. Han kände med stor säkerhet till området, men jag tror att mordet på Tabram var ett plötsligt infall, en oemotståndlig impuls och det ögonblick då allt som hade byggts upp inom honom släpptes löst på en stackars kvinna som bara råkade passera. Vi kanske inte har några ritningar över byggnaden i vilken mordet skedde, men jag tror att vi åtminstone har en grundläggande skiss över mannen som kom att bli känd som Jack the Ripper.

George Yard Buildings byggdes om till studentbostäder redan 1890 och döptes om till Charles Booth House. I januari 1973 så revs både George Yard Buildings och grannhuset St George's House för att ge rum åt Sunley House. Platsen där George Yard Buildings låg återfinns numera på Gunthorpe Street. Som en intressant parentes kan nämnas att en man vid namn Winston G. Ramsey faktiskt köpte grinden som fanns vid den välvda ingången mot gården och använde den som trädgårdsprydnad.

Fridens...

                                                    George Yard Buildings kort innan rivningen

                                                                   Gunthorpe Street idag

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: