Jack the Ripper

You will soon hear of me with my funny little games... En blogg om gåtan Jack the Ripper.

4, 5 eller 6? - Del 2

Kategori: Allmänt

Elizabeth Jacksons styckade kropp hittades med jämna mellanrum, i Themsen, mellan den 31 maj och 25 juni 1889. Vid den tiden var det inte särskilt många som trodde att det hade något med Jack the Ripper att göra och i ärlighetens namn så finns det inte heller mycket som talar för det. Alldeles oavsett hur hemska dess fynd var så såg polisen ingen anledning att koppla mordet på den 24-åriga Jackson till de övriga morden i Whitechapel. Visst, hon kan utan tvekan ha varit ännu ett offer för Uppskäraren, men det finns absolut inga bevis som pekar åt det hållet. Personligen så tror jag att hon föll offer för en annan seriemördare, mer specifikt samme okände förövare som låg bakom "The Whitehall Mystery" och "The Pinchin Street Murder". Mer om det längre fram.

Alice McKenzie (17 juli 1889) mördades i Castle Alley ungefär en halvtimme in på det nya dygnet. Hon hade fått halsen avskuren och hennes kropp hade lämnats i det regnväder som startade kort efter att hon hade bragts av daga (marken under henne var alltjämt torr). Även om man kunde dra många likhetstecken mellan mordet på McKenzie och de övriga offren så debatterades det vilt inom poliskåren huruvida hon skulle läggas till listan av Rippperoffer. Ett viktigt argument för att inte göra det var typen av sår som halsen uppvisade, förutom det dödande så var de relativt ytliga. När en man vid namn William Wallace Brodie dessutom plötsligt erkände mordet så blev saker och ting än mer förvirrande. Han avfärdades senare som en "tokstolle" och hade med största sannolikhet befunnit sig Sydafrika vid tiden för mordet. Brodie frisläpptes således, bara för att kort därefter arresteras igen, denna gång för bedrägeri. Då som nu så är åsikterna om mordet på McKenzie många och skiftande, men jag känner mig benägen att faktiskt inkludera henne i Uppskärarens offerskara. Kanske mer på magkänsla än faktisk bevisning dock, för hon är verkligen inte en lika övertygande kandidat som till exempel Martha Tabram. Å andra sidan så är hon ett betydligt mer troligt offer än många andra som har diskuterats här. Återigen: mer forskning och bevisning krävs

The Pinchin Street Murder (10 september 1889) var det namn som ytterligare ett fynd av en kvinnlig torso fick. Den här gången påträffades den under en järnvägsbro vid Pinchin Street och skiljer sig från vad som kallas The Whitehall Mystery på så vis att denna fortfarande hade armarna intakta. Varken huvud eller ben påträffades någonsin. I pressen påstod man snart att det skulle vara kvarlevorna efter en viss Lydia Hart, en prostituerad som hade försvunnit bara några dagar innan det fasansfulla fyndet. Hur det än kan ha varit med den saken så är sanningen den att torson aldrig officiellt identifierades. Jag har inga som helst problem att sätta detta fall i samband med The Whitehall Mystery och Elizabeth Jackson, som jag tidigare har nämnt så är jag helt säker på att alla tre föll offer för samma vettvilling. På frågan om Jack the Ripper hade någonting med detta att göra så är svaret ett bergsäkert "Nej!". Det kan vara nästan obegripligt hemskt att tänka sig, men jag misstänker att London hemsöktes av åtminstone två seriemördare vid denna tid. Båda uppenbarligen lika brutala och svårfångade.

Mordet på Frances Coles (13 februari 1891) är ett intressant fall. Många dåtida utredare ansåg henne vara ett av Jacks offer, men var hon verkligen det? Den slöa kniv som användes och själva tidsaspekten motsäger det, medan de generella omständigheterna och förövarens tillvägagångssätt talar för det. Vissa inom poliskåren var säkra på att James Sadler, en man som delade rum med Coles ett par dagar innan mordet, var den skyldige. En del gick till och med så långt som att föreslå att Sadler var Jack the Ripper. Hursomhelst, Sadler frikändes och anklagelserna ströks tack vare ett vittne som intygade att Sadler hade varit så pass berusad att han "knappt kunde stå upp" vid tiden för mordet. Tragiskt nog så fanns det faktiskt ytterligare ett offer i denna historia och för dess omständigheter. Den poliskonstapel som anträffade Coles, en man vid namn Ernest Thompson, hörde fotsteg från en person som avlägsnade sig från platsen, men eftersom Coles fortfarande var i livet vid den tidpunkten så förbjöd gängse protokoll honom från att avvika från platsen för att ta upp jakten. Detta kom att hemsöka honom under resten av hans levnads dagar, vilka sorgligt nog avslutades med att han knivhöggs till döds under ett bråk år 1900. Hur tragiskt mordet och dess efterdyningar än må ha varit så är det ändå föga troligt att Jack the Ripper låg bakom detta dåd. Jag baserar mitt antagande på grund av nyss nämnda slöa kniv samt tid förfluten mellan de kanoniska offren och Coles. Däremot så är jag ovillig att avfärda henne helt och fullt, det finns sannerligen skuggan av ett tvivel.

Carrie Browns (24 april 1891) namn får alltid ett par ögonbryn att höjas när man nämner henne som ett möjligt offer. Inte minst för att hon är ett av få påstådda offer utanför Londons stadsgränser. Hon mördades faktiskt så långt därifrån som på East River Hotel på Manhattan i New York. Den ökände mördaren George Chapman bodde för övrigt inte långt därifrån vid den aktuella tidpunkten. Den som dömdes för mordet på Brown var dock en algerier vid namn Ameer Ben Ali, men han frikändes elva (!) år senare. Även en dansk dräng misstänktes för detta brutala mord, men undslapp åtal. Tillvägagångssätt och omständigheter motsvarar mycket väl ett par av de kanoniska offren, men eftersom det hela utspelade sig på andra sidan Atlanten blir det lite väl spekulativt att koppla samman fallen. Visst, Jack skulle självfallet ha kunnat ta sig till USA för att fortsätta sitt morbida verk, men som så ofta förr så är bevisen bristfälliga och spekulationerna många. Det har påståtts (och i viss mån bevisats) att Scotland Yard skulle ha följt efter den mytomspunne Francis Tumblety över Atlanten, men eftersom inga hållbara bevis för att Tumblety skulle ha varit Jack the Ripper har redovisats så får man nog fråga sig om Jack över huvud taget företog sig denna resa. Mer troligt är det i så fall att Carrie Brown föll offer för en copycat. I ett TV-program som sändes härom året påstod en amerikansk utredare att vissa märken på Browns kropp liknade de som fanns ristade i Eddowes ansikte och på väggen i det rum där Kelly påträffades. Det hela presenterades med väldig övertygelse och det är möjligt att det ligger något i detta, men man ska också komma ihåg att det är lätt att se samband där man vill se dem.

Så, det var det, en enkel genomgång av de mest omtalade "offren" utanför kanon. Lika benägen som jag är att införa Tabram och McKenzie (och till viss del även Millwood och Coles) på listan över offer, lika benägen är jag att faktiskt stryka ett av de kanoniska offren, nämligen Elizabeth Stride. Det som har kommit att kallas "The Double Event" är enligt min ödmjuka mening två separata incidenter. Jag tror inte för ett ögonblick att Stride mördades av Jack. Mest troligt är att hon föll offer för någon av sina kunder, någon emotionellt störd man, kanske rentav imponerad och inspirerad av den verklige seriemördaren? En man som på en undskymd plats skar halsen av henne i brådhast, ett hafsverk om ni så vill. I samma ögonblick som Stride mötte sin baneman så är jag säker på att Jack redan befann sig någonstans i närheten av Mitre Square, spanandes efter ett lämpligt byte. Catherine Eddowes släpptes från fyllecellen klockan 01.00 och trekvart senare hittades hennes sönderskurna kropp av konstapel Edward Watkins. Resten är, som man säger, historia.

Fridens...

                             Pinchin Street idag

 

                             Castle Alley idag

Kommentarer


Kommentera inlägget här: