Jack the Ripper

You will soon hear of me with my funny little games... En blogg om gåtan Jack the Ripper.

Brottsplatserna - Del 2: Polly Nichols

Kategori: Allmänt

Bucks’s Row (ursprungligen Ducking Pond Row och idag Durward Street) erhöll en lika delar olycklig som evig plats i de kriminologiska och ripperologiska annalerna en tidig morgon den 31 augusti 1888. Cirka klockan 03.40 så påträffades Mary Ann "Polly" Nichols mördad och mannen som gjorde den hemska upptäckten var körsnären Charles Cross. Hon hade fått halsen avskuren och hade ett djupt sår i och flera snitt löpandes över bålen. Döden torde ha inträtt ögonblickligen och således var det första av de fem kanoniska Rippermorden ett obestridligt faktum.

Buck's Row var "en smal genomfart i öst-västlig riktning från Brady Street till Baker's Row (idag Vallance Road)". Av de mordplatser vi här kommer att gå igenom så är det den i särklass bäst bevarade, för även om stallet intill är rivet så finns muren som inneslöt det och skolbyggnaden som reste sig över det kvar i allra högsta grad. Nichols livlösa kropp anträffades framför infarten till Brown's Stable Yard och varken invånare eller arbetare i området kunde dra sig till minnes att någonting utöver det vanliga skulle ha hörts eller setts vare sig innan eller efter mordet. Som brukligt är i denna ohyggliga berättelse så befann sig polisen alldeles runt knuten och det tog inte lång tid innan konstaplar Mizen, Neil och Thain var på plats. Redan vid 04-tiden var även rättsläkaren Dr Henry Llewellyn på plats, men då hade förstås Jack själv sedan länge försvunnit från platsen. Säga vad man vill, och jag vill verkligen inte insinuera någonting, men han tycks ha haft en kusligt exakt inblick i polisens förehavanden under sina mordnätter. Kanske hade han bara tur? Kanske var han bara väldigt observant? Kanske fick han sin vetskap om detta från någon poliskälla? Oavsett vilket förslag man föredrar att tro på så är det till sist ändå bara spekulationer och gissningar.

Likheterna mellan brottsplatsen på Buck's Row och den på Dutfield's Yard (där Elizabeth Stride kom att mördas ganska exakt en månad senare) är verkligen slående. Stallet, muren, den öppna platsen, körsnären som påträffar kroppen, allt stämmer. Allt, förutom det faktum att jag redan har avfärdat Stride som ett Ripperoffer förstås, men det har med rättsteknisk bevisning att göra och ytterst lite med likheter i brottsplats att skaffa (se mina tidigare inlägg om Elizabeth Stride för mer om det).

Så, vad kan vi dra för slutsatser om Buck's Row som mordscen? Ja, för det första så kan man konstatera att det krävs ett inte oansenligt mått mod (eller dumdristighet) för att börja stympa någon på en så pass vältrafikerad gata och i en sådan nedgången del av staden. Alla möjliga sorters människor arbetade och bodde där och hade en hamnarbetare eller slaktare råkat passera vid tiden för dådet, och sett en av "sina egna" bli attackerad, så hade Jacks dagar förmodligen varit räknade. Dessutom patrullerades området ganska flitigt av polisen redan innan mordens början, så risken för att bli arresterad var inte heller oansenlig. I vanlig ordning tycks dock dylika ting och detaljer inte ha bekymrat Jack the Ripper nämvärt.

Det är ett ständigt och irriterande faktum att alla dessa mord, förutom det på Mary Kelly, utfördes på extrema högriskplatser och att han ändå lyckades undgå lagens långa arm. Till och med efter mordet på Annie Chapman, när polisnärvaron ökades avsevärt, så gick man bet i sin jakt på honom. Det är sannerligen anmärkningsvärt. Som grädde på otursmoset så visade det sig också snart att de allra flesta vittnen (förutom Israel Schwartz och några få andra) var hejdlöst opålitliga. Vadan detta? Är det helt enkelt så, som vissa forskare påstår, att det var resultatet av den sensationalism som orsakades av tidningar som The Star med flera? Det är absolut inte otroligt, särskilt inte med tanke på att det fanns pengar att tjäna på att prata med tidningarna, oavsett om man talade sanning eller inte. För i ärlighetens namn, om du inte ens vet hur du ska överleva dagen, spelar det då verkligen någon roll hur du tjänar ihop till mat och potatis?

Om man bara betraktar platserna för morden för vad de är så blir en sak väldigt tydlig: samtliga är platser dit en prostituerad skulle kunna ta en kund. Det är allt. Muren som omgav stallet på Buck's Row är en helt okej plats för en "threepence stand-up", liksom staketet nedanför vilket Chapman senare påträffades, trapphuset där Tabram mördades och den mörka vrå på Mitre Square där Eddowes mötte sin skapare. Utifrån detta kan man dra slutsatsen att Jack på sätt och vis var en främling för sina offer och definitivt en person som inte väckte någon större oro hos dem. De hade förmodligen sett honom någon gång eller två, kanske på puben Ten Bells eller någon liknande inrättning. Jag är också övertygad om att samtliga offer kände varandra, om inte till namn så åtminstone till utseende. Invånarna i Whitechapel var trots allt inte så många och de kvinnor som gick på gatan var förstås ännu färre. Dessutom fanns det bara ett fåtal platser där de var välkomna, som härbärgen, arbetshus och en handfull pubar som The Frying Pan och nyss nämnda Ten Bells.

Så hur sammanfattar vi Buck's Row som brottsplats? Det var, kort och gott, en bra plats för samkväm med prostituerade, men en usel plats att begå ett mord. Antalet potentiella vittnen kan räknas i hundratal eller, som i detta fall, inte alls. Jacks beteendemönster får honom att framstå som ett lätt byte för polisen och hade det skett idag så hade det bara varit en fråga om timmar innan han hade gripits. Poliskåren 1888 hade inte tillgång till de vetenskapliga och tekniska verktyg vi har idag, de förlitade sig på intelligens och fotarbete och begränsades av en mängd märkliga regler och ordergångar (mer om det när vi kommer till händelserna rörande "Goulston Street Graffitti"). Det är också, i ett nötskal, varför ripperologi fascinerar så många människor världen över. För att citera mig själv från den engelskspråkiga versionen av denna blogg: "It is a game of deduction, the ultimate Sherlock Holmes adventure."

Fridens...

                                                      Buck's Row idag med mordplatsen markerad

 

Buck's Row som det såg ut 1888 (sett ifrån motsatt håll jämfört med ovan)

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: