Jack the Ripper

You will soon hear of me with my funny little games... En blogg om gåtan Jack the Ripper.

Lagens långa arm - del 1

Kategori: Allmänt

Efter ett drygt års lathet så tänkte jag att vi skulle ta upp tråden där vi slutade och bege oss ut på vandring igen. Den här gången tänkte jag att vi skulle utforska några av de polisiära huvudpersonerna i denna makabra gåta. Det kanske inte har så stor betydelse för morden eller ett eventuellt uppklarande av dem, men det är ju alltid trevligt att få ett ansikte på några av de mest frekvent förekommande namnen, inte sant?
 
Frederick Abberline (1843-1929) är nog den tveklöst mest kände och mytomspunne av den mängd utredare som florerar i denna bloddrypande berättelse. På film har han gestaltats av såväl Johnny Depp som Michael Caine, men verklighetens Abberline bar inte många likheter med Depps opiumrökande mystiker eller Caines torre aristokrat. Faktum är att Abberline var lite av ett unikum i den brittiska polishistorien.
 
Han föddes som son till en sadelmakare och lokalpolitiker vid namn Edward Abberline och dennes hustru Hannah som efter sin makes död (1849) kom att öppna en liten affär och uppfostra deras fyra barn på egen hand. Inte mycket talade alltså för att den unge Frederick någonsin skulle lämna sovstaden Blandford Forum i hjärtat av Dorset där han vuxit upp och redan i tonåren börjat arbeta som urmakare. Av någon anledning ville han dock göra något annorlunda och den 5 januari 1863 anslöt han sig till Metropolitan Police och tilldelades en tjänst i Division N, stationerad i Islington.
 
Abberline tycks ha hittat sitt kall för endast två år senare befordrades han till Sergeant och förflyttades till Division Y i Highgate. Han kom särskilt att utmärka sig under 1867 då han som civilspanare jagade medlemmar av Feniska- och Irländska Republikanska Brödraskapet (IRB). 1873 utnämndes han till Inspektör och förflyttades till Division H i Whitechapel där han sedermera kom att bli chef för divisionens CID (Criminal Investigation Department). När mordet på Polly Nichols inträffade, 31 augusti 1888, så hade Abberline emellertid nyligen avslutat sin tjänstgöring i Whitechapel och återfanns vid den tidpunkten hos Scotland Yard som Inspector First-Class. På grund av sin omfattande lokalkännedom så kallades han omedelbart tillbaka som chef över samtliga mordutredare inblandade i fallet med Jack the Ripper.
 
Som en intressant parentes kan nämnas att Abberlines huvudmisstänkte var Severin Klosowski, alias George Chapman, som kom att bli en av det sena 1800- och tidiga 1900-talens allra mest ökända giftmördare. Huruvida Chapman egentligen hade något med morden i Whitechapel att göra diskuteras än idag.
 
Abberlines nästa stora fall var "The Cleveland Street scandal" där en manlig homosexbordell i stadsdelen Fitzrovia i London uppdagades. Många av bordellens kunder var mycket prominenta och uppburna stadsmän, som Lord Arthur Somerset och Henry James FitzRoy, ja det ryktades faktiskt till och med om kungliga besökare och som vanligt i denna röra av mord och "perversiteter" så var det naturligtvis Prins Albert Victor som osyftades. Jodå, högst densamme som kom att anklagas för inblandning i Rippermorden.
 
Efter denna skandal tycks Abberline ha lugnat ner sig en smula och den 8 februari 1892 gick han i pension efter en imponerande karriär som rönte honom inte mindre än 84 utmärkelser och ett otal berömmande vitsord. Efter sin poliskarriär så arbetade han tre säsonger som privatdetektiv i Monte Carlo innan han tog över detektivfirman Pinkerton's europeiska byrå, han kom att arbeta för dem i tolv år.
 
Så långt om den gode Abberlines yrkesliv, om hans privatliv är betydligt mindre känt. Vad vi vet är att hans första fru, Martha Mackness, dog i tuberkulos vid endast 25-års ålder och att han sedan gifte sig med Emma Beament som kom att bli vid hans sida ända till hans död över 50 år efter bröllopet. De fick inga barn och levde ett stilla liv i Bournemouth från och med Abberlines slutgiltiga pensionering 1904 och fram till hans död vid 86-års ålder, 1929. Det finns inga bevarade fotografier av denne detektivlegend, bara en illustration från en tidning i samband med mordutredningarna i Whitechapel. Det har spekulerats i att ett foto taget vid Leman Street Station 1886 skulle kunna föreställa Abberline, men ingen klarhet har än så länge nåtts i den frågan.
 
 
           Frederick Abberline
 
 
           Kanske ett foto på Abberline...