Jack the Ripper

You will soon hear of me with my funny little games... En blogg om gåtan Jack the Ripper.

Brottsplatserna - Del 4: Elizabeth Stride

Kategori: Allmänt

Som den minnesgranne och observante kanske redan har noterat så avfärdade jag ju i ett tidigare inlägg Elizabeth Stride som ett möjligt offer för Jack the Ripper. Så varför är jag då intresserad av att gå igenom platsen för mordet på henne? Ja, det finns många anledningar, men kanske främst för att hon alltjämt ingår i den kanoniska listan över offer. Dessutom så går det naturligtvis inte att helt avfärda Stride utan vattentäta bevis och om hon nu föll offer för Jack så är vittnesuppgifterna i detta fall enormt intressanta. Lägg därtill den ständigt förekommande närvaron av kuskar och körsnärer (till och med en och annan pensionerad sådan) så blir Dutfield's Yard och Louis Diemschutz lägliga anländande i häst och vagn mycket fascinerande fakta. För visst är det väl så att likheterna i det rent brottsliga förfarandet är minst lika viktiga och talande som likheterna i övriga omständigheter? Bra, då är vi överens.
 
Berner Street där Dutfield's Yard låg heter idag Henriques Street och sträcker sig då som nu i nord-sydlig riktning från Commercial Road ner till Fairclough Street. I övrigt så är det tyvärr inte mycket som är sig likt. Husen och stallgården är sedan länge borta, men en modernare mur med stängsel löper ungefär parallellt med och förbi den plats där Working Men's Educational Club hade sina lokaler och har en öppning ganska exakt vid platsen för ingången till Dutfield'sYard där Diemschutz svängde in med sitt ekipage och anträffade Strides livlösa kropp cirka 01.00 den 1 oktober 1888. Som tidigare nämnts så trodde Diemschutz först att det var hans redlöst berusade fru som låg där och det var först i sällskap med två andra herrar, Morris Eagle och Isaac Kozebrodsky, som upptäckten att det var fråga om mord gjordes. Diemschutz själv var övertygad om att mördaren var kvar på platsen, dold i mörkret, när han först anlände eftersom hans häst betedde sig fortsatt mycket underligt och oroligt och Strides kropp fortfarande var varm. Klockan 01.16 dödförklarades Stride av Dr Frederick Blackwell.
 
Bristen på relevanta foton och teckningar från Dutfield's Yard specifikt och Berner Street generellt gör det svårt att bilda sig en uppfattning om hur det verkligen såg ut på brottsplatsen. Bilden nedan visar hur det såg ut 1907 och infarten till Dutfield's Yard markeras av ett vagnshjul. Det var alltså där som en man (möjligen med ytterligare en man i sällskap) sågs bete sig mycket bryskt mot Stride och hördes utropa "Lipski!" riktat mot vittnet Israel Schwartz. Trähuset som inhyste Working Men's Educational Club syns också tydligt där bakom.
 
 
Om man betraktar platsen för mordet med en lite snävare blick så förefaller den inte alls tokig. Det är ett smalt och mörkt prång relativt skyddat från insyn. Om man däremot tar några steg bakåt och lyfter blicken en smula så förändras dock perspektivet drastiskt. Det finns ingen flyktväg annat än ut på gatan och där finns såväl affärslokaler, minst ett klubbhus (där det vid tillfället för mordet är fullt med folk) och relativt många nattvandrare på väg till eller från Commercial Road. Det följer förvisso det mönster som Jack uppvisar med sina illa valda brottsplatser, men det passar också ypperligt för ett mord i affekt, vilket jag tror att det var. Jag tror dessutom att den man som Israel Schwartz såg slänga Stride i marken var den skyldige, med eller utan medbrottsling. Det är förvisso bara spekulationer, men det känns rimligt att han hade något otalt med henne eller försökte pressa henne på pengar och gick alldeles för långt när ett kok stryk inte gav resultat. Möjligen med inspiration hämtad från de tidigare morden, men näppeligen med uppsåt att bli seriemördare. Jag betvivlar för den delen heller inte Diemschutz misstanke om att mördaren var kvar på platsen när han anlände, men den mannen var alltså inte Jack the Ripper enligt min ödmjuka mening. Jack befann sig troligen redan i området kring Mitre Square för att rekognoscera platsen och invänta en lämplig tidpunkt och ett lämpligt offer.
 
Det är som sagt mycket svårt att få en detaljerad bild över hur platsen egentligen såg ut och kvarteret revs redan 1909. Den bästa skildringen kanske är illustrationen i Harold Furniss bok Famous Crimes, Past and Present från 1903 som återges nedan, men inte heller den ger en riktig känsla för Dutfield's Yard.
 
 
Hursomhelst, även om jag inte tror att Stride föll offer för Jack the Ripper så är det alltid intressant att titta närmare på en brottplats och om inte annat så ger det en bild av en svunnen tid där stallgårdar, arbetarföreningar och ruffiga pilsnerhak tillhörde vardagen och faktiskt dominerade stadsbilden på sina håll. Nästa brottsplats vi besöker är Mitre Square, en plats som till skillnad från Dutfield's Yard kan besökas än idag.
 
Fridens...
 
                Henriques Street idag, ungefär där mannen i vit tröja står låg infarten till Dutfield's Yard
 
                                            Montage: Berner Street (1907) och Henriques Street (idag)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: