Jack the Ripper

You will soon hear of me with my funny little games... En blogg om gåtan Jack the Ripper.

4, 5 eller 6? - Del 1

Kategori: Allmänt

Som alla initierade vet så handlar det om 5 offer, enligt gängse kanon åtminstone. De var Polly Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes och Mary Kelly, i nämnd ordning. Som i alla fall som berör seriemord (särskilt olösta sådana) så finns det förstås en möjlighet att antalet offer antingen är fler eller färre och det är just det som jag tänker att vi ska ägna lite tid åt här.

Beroende på vilken bok i ämnet som du för tillfället råkar läsa så kan antalet offer variera från 4 till ungefär 20. Så vad kan vara mer naturligt än att gå igenom de som faller utanför kanon i tur och ordning och se vilka som möjligen kan ha fallit offer för Jack och vilka som kan avfärdas?

“Fairy Fay” (26 December 1887) har med största sannolikhet aldrig ens existerat. Hon är ett påhittat offer, troligen uppdiktad av överambitiösa journalister vid tiden för de kanoniska morden och sedan återvunnen av ännu mer överambitiösa författare i vår tid. Det finns inga dokument som styrker hennes existens och det fåtal "fakta" som har överlevt är fulla med motsägelser och felaktig information. Personer som vill addera henne till antalet offer bör inte tas på allvar.

Annie Millwood (25 Februari 1888) överlevde en knivattack och dog en dryg vecka senare av "naturliga orsaker", oklart om det egentligen var ett resultat av attacken. Modus Operandi och det faktum att hon överlevde själva överfallet skulle kunna attribueras till en Jack the Ripper i vardande. Det finns också slående likheter mellan detta fall och det senare mordet på Martha Tabram. Tyvärr så vet vi alldeles för lite om detta fall för att kunna dra några slutsatser i nuläget. Visst skulle det kunna ha varit Jacks verk, men som sagt, vi vet alldeles för lite. Kanske finns det en länk mellan Millwood och mordet på Tabram som inte alls har med Jack the Ripper att göra? Förhoppningsvis får vi svaret på det en vacker dag.

Ada Wilson (28 March 1888) överlevde enligt uppgift ett rån i sitt hem på 19 Maidman Street. Rånaren krävde pengar, hon vägrade och han högg henne två gånger i halsen innna han flydde därifrån. Hennes beskrivning av rånaren stämmer väl in på många vittnesiakttagelser av den misstänkte uppskäraren, men det faktum att det var ett rån inblandat förminskar sannolikheten för att det ska ha varit ett tidigt verk av Jack enormt.

Varför Emma Smith (3 April 1888) ibland nämns som ett Ripper-offer övergår mitt förstånd. Hon blev svårt misshandlad och våldtagen av ett ungdomsgäng i Whitechapel och dog fyra dagar senare på London Hospital, beläget på Whitechapel Road. Det har förelagits att överfallet på henne satte fart på legenden om nyss nämnda "Fairy Fay", men det är av mer akademisk betydelse. Såvida Jack the Ripper inte var en del i ett gäng så kan vi definitivt avskriva henne från fallet.

Martha Tabram (7 Augusti 1888) är enligt min åsikt det mest intressanta fallet utöver de fem kanoniska. Jag skulle faktiskt vilja gå så långt som att påstå att hon var ett offer för Jack the Ripper. Det finns dock ett par omständigheter som motsäger det.  Om vi antar att hon var Jacks första offer så måste vi också anse att han hade planerat det under ganska lång tid. Seriemördare, då som nu, går igenom sin första gärning mentalt tusentals gånger innan de skrider till handling och det är också där vi hittar problemet mordet på Tabram. Till att börja med så är platsen för dådet rent ut sagt usel. Det sker alltså i trapphuset i en flervåningsbyggnad vid namn George Yard Building, det vill säga på en plats där det kommer och går folk under dygnets alla timmar. Det är ett ganska enfaldigt Modus Operandi, såvida du inte vill åka fast förstås eller om det sker i affekt. Jack the Ripper skulle senare anses vara en mycket självsäker mördarmaskin så om detta var hans första gärning tog han verkligen många onödiga risker. Kanske kunde han helt enkelt inte hejda sig när han fick syn på den berusade, ensamma Martha Tabram. Detta till trots så måste hon ändå anses vara ett mycket troligt Ripper-offer.

Det som går under namnet “The Whitehall Mystery” (anträffad 3 Oktober 1888), där en lemlästad, huvudlös torso hittades i vad som skulle komma att bli källaren till New Scotland Yards nya hemvist kan knappast tillskrivas Jack. Det finns ingenting som stämmer. Framför allt så styckade han aldrig sina offer så vitt man vet. Det hjälper naturligtvis inte heller att torson är och förblir oidentifierad. Vi ska återkomma till detta med anledning av ett annat styckmord längre fram.

Annie Farmer (20 November 1888) var prostituerad och ökänd för att stjäla från sina kunder. Även om hon, och många med henne, sade sig ha attackerats av Jack the Ripper så förefaller det mer sannolikt att hon försökte stjäla något från en kund och att hon när hon ertappades helt enkelt ropade "Mord!". Möjligtvis orsakade hon även de ytliga sår hon uppvisade på halsen för egen hand. Det är svårt att tro på hennes berättelse och ännu svårare att tro att Jack skulle ha flytt brottsplatsen utan att tysta henne för gott. Bär i minne att han i övriga fall var en mycket hänsynslös och effektiv mördare.

Rose Mylett (20 December 1888) nämns på väldigt lösa grunder ibland som ett Ripper-offer. Faktum kvarstår dock att hon blev strypt och Modus Operandi påminner inte det minsta om de andra morden. Av allt att döma föll hon offer för helt andra händer.

…fortsättning följer.

                         George Yard Buildings (1960-tal)

                     Maidman Street (tidigt 1900-tal)